Slovenskí hokejisti prehrali s Nórskom 2:4 a skončili druhí

10.02.2013 Celý región

Stavanger 9. februára (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti obsadili na Turnaji troch krajín v nórskom Stavangeri druhé miesto. Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka najprv v piatok zdolali Švajčiarsko tesne 2:1, no v sobotňajšom stretnutí o celkové prvenstvo nestačili na domáci výber, keď prehrali 2:4.

Po bezgólovej prvej tretine prebrali taktovku hry domáci hokejisti, ktorí sa ujali vedenia na začiatku druhej časti a v 28. minúte viedli po góle Kaunismäkiho už 2:0.

Slováci okamžite odpovedali Kudročovým zásahom, no v 30. minúte mali Nóri opäť dvojgólové vedenie zásluhou Zuccarella.

Vůjtekovi zverenci v závere prostredného dejstva ešte znížili, keď sa presadil Radivojevič, no do konca duelu už nedokázali vyrovnať. V 60. minúte upravil na 4:2 do prázdnej bránky Röymark.


Slovensko - Nórsko 2:4 (0:0, 2:3, 0:1)

29. Kudroč (Brejčák, Hudáček), 38. Radivojevič (Kudroč, Slovák) - 21. Olimb (Rosseli Olsen, Dahl-Andersen), 28. Kaunismäki (Zuccarello, Bastiansen), 30. Zuccarello (Skröder, Trygg), 60. Röymark.
Rozhodcovia: Tyslan, Söstumoen - Kilian, Waldejer,
vylúčení: 9:4 na 2 min, navyše: Radivojevič 10 min za nešportové správanie
presilovky: 0:0
oslabenia: 0:0
strely na bránku: 31:34
3519 divákov.

SR: Janus - Slovák, Mezei, Kudroč, Brejčák, Vydarený, Švarný, Mikuš, Ďaloga, - Radivojevič, Mikúš, Hossa – Bartek, Kukumberg, Hudáček - Vandas, Špirko, Ölvecký - Gašparovič, Marcinko, Majdan

Nórsko: Haugen - Tollefsen, Trygg, Bonsaksen, Holos, Kaunismäki, Sörvik, Martinsen, Solberg - Skröder, Bastiansen, Zuccarello - Dahl-Andersen, Olimb, Rosseli Olsen - Röymark, Forsberg, Holtet - Spets, Roest, Dahlström



Od začiatku duelu sa hral veľmi rýchly a kombinačný hokej na oboch stranách klziska. Už v 1. minúte si vytvorili šance oba tímy. Najprv pohrozili domáci hráči a vzápätí aj slovenskí reprezentanti, keď na Haugena pálil Kukumberg. V 3. minúte išiel na trestnú Majdan a Nóri si vyskúšali prvú presilovku. Dokázali sa udržať v útočnom pásme, no výraznejšie príležitosti si nevypracovali. O dve minúty neskôr si zahrali v početnej výhode aj hostia, ale okrem Kudročovej strely nič nebezpečné nevymysleli. Aj v ďalších minútach sa hral vyrovnaný hokej, ktorému dominovali pozorné obrany a výborné výkony brankárov. Slováci boli trochu nebezpečnejší, keď na Haugena vyslali 11 striel, domáci ohrozili Janusa šesťkrát. V závere úvodného dejstva sa strhla menšia šarvátka, po ktorej poslali rozhodcovia za hrubosť na trestnú po dvoch hráčov z oboch tímov.

Nórsky hokejista Ken Andre Olimb (vľavo) a slovenský hokejista Rastislav Špirko. Foto: TASR/AP
V druhej tretine sa roztrhlo vrece s gólmi. Aktívnejší boli domáci hokejisti, ktorí sa presadzovali dobrou kombinačnou hrou a vytvorili si množstvo šancí. Už po 54 sekundách sa tešili z vedúceho gólu. Postaral sa oň Olimb, ktorému nabil Rosseli Olsen. Slováci na rýchly štart severanov nedokázali odpovedať a v 28. minúte prehrávali už o dva góly, keď sa presadil obranca Kaunismäki. Nakopol ich paradoxne až druhý puk v Janusovej sieti a už o minútu strelili kontaktný gól po presnej strele Kudroča. Rozbehnutých Nórov to však príliš nezaskočilo a o ďalšiu minútu opäť zvýšili. Tentokrát skóroval kanonier Zuccarello - 3:1. Skóre mohlo narásť v ďalších minútach, keď Slováci museli ubrániť dve oslabenia po sebe. Vďaka Janusovi však už neinkasovali a naopak, v závere dejstva dokázali znížiť. V 38. minúte sa ujala strela Radivojeviča - 2:3.

Poslednú tretinu odštartovali zverenci trénera Vladimíra Vůjteka v početnej výhode, no veľa vody nenamútili. V ďalšom priebehu prebrali aktivitu, no od 48. minúty sa museli brániť 69 sekúnd v oslabení o dvoch hráčov. Nóri ale túto veľkú šancu na rozhodnutie zápasu nevyužili. Slováci však už do konca duelu nedokázali vyrovanť, keď ich držala na dištanc výborná defenzíva domácich, navyše v 60. minúte inkasovali štvrtý gól do prádznej bránky z hokejky Röymarka.

Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Myslím si, že sme odohrali dobrý zápas. Nóri sa v poslednej dobe veľmi zlepšili a mali tu takmer kompletný káder. Prvá tretina bola veľmi vyrovnaná, príležitosti boli na obidvoch stranách. V druhej tretine nás Nóri zdolali, boli lepší. Viedli 3:2 a vypracovali si niekoľko ďalších dobrých príležitostí. V poslednej tretine sme o dosť pridali, vytvorili sme si tlak aj gólové šance, ale bohužiaľ sme gól nedali. V powerplay sme po dvoch našich strelách inkasovali na 2:4. No musím povedať, že som spokojný s nasadením a s tým, ako sa chlapci bili až do konca. Turnaj nám ukázal, s kým môžeme počítať na záverečnú prípravu. Ešte si to musíme prebrať doma v pokoji a už môžeme pomaly pripravovať zostavu na záverečnú prípravu pred šampionátom. Všetci hráči ukázali, že v budúcnosti môžu reprezentovať."


Tabuľka:
1. Nórsko 2 2 0 0 0 8:3 +5 6
2. SLOVENSKO 2 1 0 0 1 4:5 -1 3
3. Švajčiarsko 2 0 0 0 2 2:6 -4 0
 

Vyberte región